BOEK UW VERBLIJF

Koloniën van Weldadigheid

Op slechts 10 minuten rijden van Vakantiepark Het Bosmeer vindt u Koloniën van Weldadigheid De koloniën en het museum nemen u zo’n 200 jaar terug in de tijd. Heeft u een bungalow gehuurd of gekocht op Vakantiepark Het Bosmeer en bent u op zoek naar een leuke en leerzame activiteit voor jong en oud? Dan kan een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid niet ontbreken tijdens uw vakantie.

  • Zie, beleef en verwonder in het interactieve museum
  • Leuk en erg leerzaam voor alle leeftijden
  • Onderdeel van het UNESCO Werelderfgoedlijst
  • Omgeven door 3 prachtige nationale parken

Voor meer informatie over de Koloniën van Weldadigheid, museum De Proefkolonie of een van de andere culturele activiteiten in de omgeving neemt u contact met ons op. Bekijk ook eens de leuke voorzieningen op het bungalowpark.

info@bosmeer.nl Bel 0561 433 672

Vrije Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid liggen op slechts een kleine 10 minuten rijden vanaf Vakantiepark Het Bosmeer. Hier leert u over de zeer unieke verzorgingsstaat die werd gestart in 1818, om de maatschappij opnieuw op te bouwen en een nieuwe toekomst te geven na het vertrek van Napoleon. In korte tijd werden er in Nederland 5 landbouwkoloniën gesticht in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. In België kwamen er twee landbouwkoloniën, namelijk in Wortel en Merksplas. De kolonie in Frederiksoord kwam er als eerste en fungeerde als zogeheten proefkolonie. De belangrijkste pijlers van deze maatschappijen waren onderwijs en een ziekenfonds. Voor degenen die zich niet aan de regels konden houden, werden er strafkoloniën - of onvrije koloniën - gesticht.

Onvrije Koloniën

In Nederland kwamen er onvrije koloniën in Veenhuizen en Ommerschans, in België in Merksplas. Mensen die niet aan de regels en de standaarden van de verzorgingsstaat konden voldoen, kwamen in de strafkoloniën terecht. Onder de bewoners zaten onder anderen wezen, bedelaars, drankmisbruikers, ontuchtplegers, agressievelingen en landlopers. De kolonie in Veenhuizen werd uiteindelijk omgebouwd tot gevangenis.

UNESCO Werelderfgoed

Sinds juli 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De koloniën die hierbij horen zijn die de proefkolonie in Frederiksoord, de vrije koloniën in Wilhelminaoord en Wortel en de onvrije kolonie in Veenhuizen.

Interactief en leuk voor kinderen

Museum de Proefkolonie neemt u mee op tijdreis door verschillende ruimtes. Iedere 20 minuten start er een nieuwe groep, dus neem rustig plaats voor de deur van de eerste ruimte en wacht tot ze open gaan. In het museum leert u door middel van interactieve elementen en films over de bijzondere geschiedenis van de koloniën. Het museum, de activiteiten en de omgeving zijn ook erg interessant voor uw kinderen.

Omgeving van de Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid bevinden zich in het midden van 3 nationale parken: De Weerribben, Het Drents Friese Wold en Dwingelerveld. Om de natuurgebieden te ontdekken huurt u een fiets bij Vakantiepark Het Bosmeer of trekt u al wandelend de natuur in.

Informatie & tickets voor Koloniën van Weldadigheid

Voor een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid heeft u geen tickets nodig. Wilt u Museum De Proefkolonie bezoeken? Dan dient u wel een kaartje te kopen. Dit doet u eenvoudig online. Heeft u vragen of hulp nodig bij het kopen van tickets? We helpen de gasten van onze bungalows graag met meer informatie en het kopen van de tickets. Heeft u andere vragen of wilt u meer weten over uw verblijf op Vakantiepark Het Bosmeer? Neem dan contact met ons op via de onderstaande buttons. We helpen u graag!

info@bosmeer.nl Bel 0561 433 672