BOEK UW VERBLIJF

Ontdek wat onze streek te bieden heeft

Bekijk, beleef en ervaar

In de omgeving van Het Bosmeer is veel te zien, te doen en te ervaren m.b.t. cultuur en historie. In de regio zijn tevens diverse interessante musea te bezoeken.

Vlechtmuseum

Op 1 kilometer afstand

Het Nationaal Vlechtmuseum vertelt het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken in de Rijksrietvlechtschool, een rijksmonument met een bijzondere sfeer.

Naast aandacht voor het verleden komen ook moderne vormgevers aan bod, waaronder Jan des Bouvrie. En ken je "De Stoel" van Rik Felderhof? Díe stoel, waarop zijn spraakmakende gasten plaatsnamen, vind je ook in dit museum.

Naast een boeiende expostie organiseert het museum regelmatig diverse workshops en activiteiten, voor zowel volwassenen als kinderen.

Bij een vakantie in Noordwolde hóórt een bezoekje aan dit mooie museum!

Bezoek website
jongens met wilgeteen.jpg

Koloniƫn van Weldadigheid

Op 5 kilometer afstand               UNESCO-werelderfgoed!

Ken je het verhaal van De Koloniën van Weldadigheid? Deze Koloniën zijn begin 19e eeuw opgericht om de paupers, landlopers en weeskinderen uit de armoede te halen door ze de kans te geven een nieuw bestaan op te bouwen met hard werken, tucht en orde, geloof en onderwijs. Heeft u de typische Koloniewoningen in de regio al gezien?

Tekenen van de Koloniën in onze regio vind je in Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Veenhuizen (strafkolonie, nu het Gevangenismuseum). Elders in Nederland (regio Dedemsvaart) was Kolonie De Ommerschans. En zelfs in België waren Koloniën, in Wortel en in Merksplas. Wist je dat ca. 1 miljoen Nederlanders en Belgen voorouders hebben die in de Koloniën hebben gewoond?

Na een bezoek aan o.a. Museum De Proefkolonie in Frederiksoord en het Gevangemuseum in Veenhuizen ben je al goed op de hoogte van wat de Koloniën betekend hebben. In beide musea is ook voor kinderen erg veel te zien èn te doen! 

Koloniƫn Van Weldadigheid
Koloniehuisjes

Museum De Proefkolonie

Op 6 kilometer afstand

In Frederiksoord staat Museum De Proefkolonie. In dit nieuwe museum treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis! Neem een kijkje in de stadse achterbuurten van toen en ervaar de armoede, stank en ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten arriveren in hun "nieuwe paradijs", maar zie ook hoe de plannen van Generaal Johannes van den Bosch botsen met de weerbarstige praktijk.

Na een bezoek aan dit geweldige museum is het meer dan de moeite waard om te voet, per fiets of met de auto het gebied in te trekken. U zult nu vele gebouwen herkennen en in het landschap terug zien wat u in het museum heeft gehoord en gezien.

Er zijn diverse wandel-, fiets- en autoroutes in het gebied uitgezet. Deze vindt u hier.

De Koloniën van Weldadigheid staan sinds juli 2021 op de UNESCO-werelderfgoedlijst!

Museum De Proefkolonie
20190515_141539_resized.jpg

Gevangenismuseum

Op 30 kilometer afstand

Een bezoek aan het Gevangenismuseum is geen straf, maar een leuk dagje uit voor jong en oud! Het Gevangenismuseum vertelt verhalen over de gevolgen van normafwijkend gedrag. Verhalen over verpaupering, misdaad en straf. Verhalen die je anders naar vrijheid laten kijken, die je nieuwsgierigheid aanwakkeren en je aan het denken zetten.

Bezoek website
Gevangenismuseum.jpg